ETHNIKO KTIMATOLOGIO - KTHMATOLOGIO NEAPOLIS

Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Παράταση για το Κτηματολόγιο

Παρατείνεται κατά ένα μήνα, και συγκεκριμένα έως τις 31 Οκτωβρίου η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων δικαιωμάτων επί ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο για τους κατοίκους εσωτερικού, σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σουφλιάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επεκτείνεται και το ωράριο των γραφείων κτηματογράφησης που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη κίνηση (σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Κοζάνη). Ειδικότερα, η λειτουργία των γραφείων από 1ης Σεπτεμβρίου, για ορισμένα εξ αυτών ή από τις 8 Σεπτεμβρίου για τα υπόλοιπα, θα ξεκινάει η λειτουργία στις 8:00 το πρωί και θα ολοκληρώνεται στις 20.00, ενώ τα γραφεία κτηματογράφησης που εμφανίζουν μικρότερη κίνηση (μικρά αστικά κέντρα) θα λειτουργούν από τις 8:00 εώς τις 17:00.

Επίσης, τα γραφεία θα λειτουργούν και το Σάββατο από τις 8.30 έως τις 15.30.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την υποβολή των δηλώσεων στα γραφεία κτηματογράφησης οι υπόχρεοι μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις δικαιωμάτων και μέσω του Internet αλλά και μέσω των ΕΛΤΑ.

Σχετικά με την παράταση στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων δικαιωμάτων κατά ένα μήνα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, τόνισε ότι οι δυο μήνες που απομένουν (Σεπτέμβριος και Οκτώβριος) είναι αρκετοί για τα 2,15 εκατ. δικαιώματα που υπολείπονται να καταγραφούν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει νέα χρονική παράταση.

«Μετά το τέλος Οκτωβρίου για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις θα επιβάλλονται τα χρηματικά πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος» τόνισε ο υπουργός.Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Κτηματολόγιο Α.Ε. μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 1,4 εκατ. δικαιώματα (120.000 τον Ιούνιο, 580.000 τον Ιούλιο και 680.000 έως 25 Αυγούστου). Κατά μέσο όρο υποβάλλονται σε καθημερινή βάση περί τα 45.000 δικαιώματα. Συνολικά με το εν εξελίξει πρόγραμμα καταγραφής της εταιρείας Κτηματολόγιο Α.Ε. που αφορά τις 107 περιοχές της χώρας που εντάσσονται στο κτηματολόγιο, θα καταγραφούν 6,7 εκατ. δικαιώματα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής το Δημόσιο έχει εισπράξει 54 εκατ. ευρώ από την καταβολή του τέλους κτηματογράφησης, ποσό που όπως επεσήμανε ο κ. Σουφλιάς, θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά στην κατάρτηση του κτηματολογίου.

«Ούτε ένα ευρώ από το τέλος της κτηματογράφησης δεν πρόκειται να πάει στον προϋπολογισμό ή σε μαύρες τρύπες» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Σουφλιάς ξεκαθάρισε ότι τα αυθαίρετα κτίσματα που δηλώνονται ως νόμιμα μέσω του κτηματολογίου δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν στη συνέχεια κυρώσεις από τις πολεοδομίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: